Selecteer een pagina

Confidence enables us to live abundantly and happily, but so many females are denied this opportunity simply because they lack the means and knowledge for sexual reproductive health and menstrual hygiene.

  icare-def

 

“Treating women as second-class citizens is a bad tradition: it holds you back. There’s no excuse for sexual assault or domestic violence, there’s no reason that young girls should suffer genital mutilation, there’s no place in a civilised society for the early or forced marriage of children. These traditions may go back centuries; they have no place in the 21st century.”
                                                                                                                                   obama

Opgroeien met zelfvertrouwen

Veel meisjes in Kenia (en andere ontwikkelingslanden) missen gemiddeld 5 dagen school per maand, 60 dagen per jaar, omdat ze ongesteld zijn en het maandverband zoals wij het kennen niet kunnen betalen. Velen verlaten vroegtijdig school omdat ze het tempo niet meer kunnen bijhouden. In een land waar vrouwen sowieso al een achterstand hebben en allang blij zijn als ze überhaupt naar school mogen. De middelen die ze gebruiken zoals doeken, tissues, zand en bladeren lekken door met schaamte als gevolg. Schaamte over iets dat zo bij ons vrouwen hoort.

I-Care Foundation blijft meisjes steunen,  in samenwerking met (lokale) partners. Ons doel is dat meisjes in ieder geval de kans krijgen naar school te gaan en kunnen opgroeien met zelfvertrouwen.

Chantal is ambassadeur bij Simavi

Sinds mei 2018 is Chantal Ambassadeur bij Simavi. Een rol waar ze trots op is en met bevlogenheid uitvoert. Hiermee kan zij haar verhaal en ervaringen delen in een bredere context voor een organisatie die zich inzet voor betere gezondheid wereldwijd. Op deze manier kan Chantal zich blijvend inzetten en bijdragen aan hetgeen waar haar hart ligt.

Per verkocht boek gaat 2,50 euro naar een project in Malawi:
‘Geef meisjes vleugels.’ 

Met steun van Stichting Dioraphte beoogt Simavi met dit project de positie van meisjes tussen 10 en 16 jaar in Mulanje te verbeteren. Door hen in hun (pre-) puberteit te ondersteunen, waarin ze het meest kwetsbaar zijn. Simavi wil met dit project school absentie en kans op uitval van meisjes uit het schoolsysteem verlagen en hiermee de kans dat zij het basisonderwijs afmaken vergroten. Zij zullen beter voorbereid zijn op hun toekomst en kunnen daardoor bijdragen aan het verkleinen van de achterstandspositie van de vrouw in Mulanje, Malawi.

In samenwerking met partners, biedt Simavi op 6 scholen aan 1375 meisjes (vanaf 10 jaar) de kans om tijdens hun menstruatie gewoon door te kunnen gaan met hun leven, menswaardig en vrij van schaamte en gezondheidsrisico’s. Meisjes krijgen de kennis, middelen en voorzieningen om hun menstruatie periode hygiënisch te managen en worden hierin door hun omgeving gesteund.

Ook jij kunt meisjes een kans geven voor een betere toekomst.
Heel simpel, door ‘Op hoge hakken in Afrika’ te bestellen of middels een donatie (zie onderaan de pagina).

Ontstaan

Na terugkomst in 2006 en het oprichten van Afri-Can Foundation ben ik regelmatig naar Kenia gegaan om projecten en scholen te bezoeken. Wat me opviel op de scholen is dat er op de laagbouw heel veel meisjes zijn en in de hoogbouw dit aantal aanzienlijk gereduceerd is. Na navraag kreeg ik te horen dat veel meisjes niet naar school gaan tijdens hun menstruatie. De middelen zoals doeken, tissues, zand en bladeren lekken door, met schaamte tot gevolg. Daardoor missen ze vijf dagen school per maand, 60 dagen per jaar wat leidt tot vroegtijdig uitval omdat ze het tempo op school niet meer kunnen bijhouden. En dat in een land waar vrouwen sowieso al een achterstand hebben en allang blij zijn als ze überhaupt naar school mogen. Er is wel maandverband zoals wij het kennen, maar dat kunnen ze niet betalen. Mij raakte dit probleem en ik ben geschokt na het horen van de verhalen. Het idee, om op te groeien van meisje naar vrouw, in schaamte. Schaamte over zoiets wat bij ons vrouw zijn hoort!

We hebben het over Women Empowerment, maar hoe kun je vrouwen versterken als dit taboe er is en zij niet in staat zijn om maandverband te kopen, simpelweg omdat het te duur is of niet voorhanden? We wilden hier iets aan doen en met een duurzame en betaalbare oplossing komen. We zijn naar het Kenya Industrial Research and Development Institute (KIRDI) in Kisumu (West Kenia) gegaan. Zij hebben onderzoek gedaan en de mogelijkheden onderzocht voor het ontwikkelen van wasbaar maandverband. Naar aanleiding daarvan zijn er een aantal prototypes ontwikkeld en getest onder een aantal scholen in West Kenia. De feedback en resultaten zijn verwerkt in het eindproduct.

In 2011 hebben we vrouwen opgeleid en aangenomen in en rondom Kisumu die de pads, genaamd I-Care pads, produceren en hebben we een professionele productie-unit opgezet.

Sinds 2016 produceert I-Care niet meer zelf het maandverband. Als gepassioneerde
ambassadeur en spreker blijft Chantal het verhaal wereldwijd vertellen, om het taboe en de
noodzaak van maandverband onder de aandacht te brengen.
Meer dan 55.000 meisjes en vrouwen zijn bereikt met I-Care pads!

Met I-Care Foundation blijven wij meisjes steunen, in samenwerking met onze (lokale) partners. Ons doel is dat meisjes in ieder geval de kans krijgen naar school te gaan en kunnen opgroeien met zelfvertrouwen.

 

Voor 10 euro steun je een meisje een heel jaar lang met maandverband!

Erkenning

1. Nominated for Global Accelerator by United Nations (June 2014)
2. Red Hot Women Award – Category Society by Red Magazine in December 2013
3. Cordaid Private Initiative Award – November 2013 – won 10.000 euro
4. Nominated ‘Inspirator 2013’ by ‘Women and Passion’ a Dutch Community and (former) Magazine – January 2013
5. Best Innovative Service Runners Up Award for I-Care Pads
by Department of Micro and Small Enterprise Development in Kenya – June 2012

Mission I-Care

To provide sanitary pads and training that inspire confidence and equip vulnerable girls and women to live freely and take charge of their lives.

Maak een donatie en steun een meisje een jaar lang met maandverband

[doneren_met_mollie]